Víte něco o jedlé sodě? Samozřejmě, dělají se z ní třeba domácí sodovky, ale co dál? Věděli jste, že je to jeden ze základních komponentů ve vaší domácnosti? A nejen v kuchyni. Pokusíme se vám představit některé triky, které s ní můžete v domácnosti podniknout a trochu vám přiblížit, proč byste si jí měli náležitě považovat.
Jedná se v podstatě o hydrogenuhličitan sodný a nalezneme jej běžně ve formě bílého prášku, který je lehce rozpustný ve vodě. Pokud kupujete klasický prášek do pečiva, tuto látku v něm s největší pravděpodobností naleznete. Jako součást tohoto nástroje je primárně určena k tomu, aby způsobila, že vaše těsto nabobtná a bude nadýchané, což je u většiny našich pekařských pokynů velmi žádaný efekt.
Kromě jejího uplatnění v oblasti vaření a pečení, ji můžeme používat také pro řešení některých trávicích obtíží. Zejména v případě pálení žáhy je jedlá soda ideální řešení. Při její konzumaci totiž dochází k neutralizaci žaludečních šťáv a tím se naše trávení dostane do rovnováhy, kterou jsme narušili například kombinací různých druhů potravin nebo tím, že jsme se přejedli. Pozor si však dejte na to, abyste ji opravdu důkladně nechali ve vodě rozpustit, jinak by byl efekt neúčinný a možná spíše nepříjemný. Stejně tak nedoporučujeme tuto metodu aplikovat hned po jídle. U trávicích obtíží, které chcete řešit tímto způsobem, obecně doporučujeme nejprve konzultaci s vaším lékařem, abyste předešli například nesprávnému dávkování.
Zajímá-li vás spíše oblast péče o zevnějšek, než zmíněná vnitřní aplikace sody, zkuste ji zapojit do své zubní hygieny. Pomůže vám s procesem bělení zubů.
Pokud máte na oblečení skvrny, a vyzkoušeli jste již kdejaký prací prášek, zkuste do něj přimíchat trochu sody a z výsledku budete nadšeni. Skvěle bělí a čistí prádlo a používá se dokonce k pohlcování některých nežádoucích pachů v domácnosti, zejména v případech, kdy chováte zvířata.